Større muligheter med ultravidvinkel

De bildene jeg har fått mest skryt av har jeg tatt med såkalt ultravidvinkel. Livet som fotograf ble forandret den dagen jeg gikk til innkjøp av objektivet Canon EF 17-40 f/4L for bruk på min fullformat EOS 5D.

Canon EOS 5D, 17mm, f/16, 1/30 sek.

Noen ganger tenker jeg det er nesten umulig å ta dårlige bilder med den, og føler at den gir meg mye gratis, men så enkelt er det kanskje ikke. Uansett utvides komposisjonsmulighetene når bildevinkelen blir større, og de optiske egenskapene gir et «drag» i bildene som kan forsterke en allerede god linjeføring.

17 mm brennvidde tilsvarer omkring 10 mm på de typiske digitale speilrefleksene som vi finner på markedet for amatørfotografer. Så dersom du går rundt med en standardzoom på 18-50 mm eller noe i den dur og ønsker å få mer ut av motivene, kan det være verd å investere i en ultravidvinkel-zoom som begynner på 10 mm eller der omkring.

Med røtter i Romsdal og bosted på Sørlandet blir det en del kjøreturer gjennom landet, og noen ganger legger jeg turen om Telemark. Jeg setter større pris på å oppleve enn å komme raskt fram. Dessuten går det ikke så mye langsommere i seg selv, men tiden tikker raskt av gårde når det legges inn fotostopp, f.eks. ved Heddal stavkirke ikke langt fra Notodden.

Det kan være krevende å ta gode bilder av bygg som Heddal stavkirke, og utfordringene blir ikke mindre med ultravidvinkel. Man kan gå nærmere for å rydde bort forgrunn, men blir man stående for nær og sikte for mye oppover, vil bygg og trær fort helle innover mot den vertikale midtaksen i bildet. Slik helling kan bli så kraftig at det ødelegger bildet, hvis man ikke ønsker å gjøre noe spesielt ut av effekten.

Uten spesialobjektiv er det bare én måte å unngå slik helling på fullt og helt, og det er å sikte parallelt med bakken, men da får man selvsagt ikke med toppen av kirken uten å gå et stykke unna. Dette kan være bra for perspektivet og gjengivelsen av bygget, men nå har det brått sneket seg inn mye forgrunn.

Canon EOS 5D, 17mm, f/16, 1/60 sek.

Da gjelder det å være oppfinnsom og utforske omgivelsene. Finnes det forgrunn som kan tilføre bildet noe, gjerne både rent visuelt og informativt? I det første bildet har jeg inkludert deler av porten til kirkegården og bruker dette som ramme for bildet. Samtidig leder muren øyet vårt innover i bildet mot kirken. Takket være bruk av ultravidvinkelen får vi stor dybdevirkning i bildet fordi vinkelen mellom linjene i muren blir større og de synes å peke mer mot et samlende punkt i det fjerne. Det at vi også i stor grad ser ned på forgrunnen, og at denne er forholdvis stor i forhold til bakgrunnen, forsterker dybdevirkningen ytterligere. Alt dette hører med i gavepakken fra ultravidvinkelen når det gjelder komposisjon. Og om ikke det var nok så bidrar den korte brennvidden videre til at vi får større dybdeskarphet i bildene. I det nevnte bildet strekker skarphetsområdet seg fra fremre del av muren og til uendelig. Denne effekten er forsterket ved at jeg har brukt en høy blenderverdi (større blenderverdi gir større dybdeskarphet).

Med steintrauet har jeg funnet et annet motiv ved kirken som kan gjøres ved å sikte omtrent parallelt med bakken. Dette gjør at både kirken, og ikke minst tréet peker rett oppover. Det vil være vanskelig å fange et slikt motiv uten ultravidvinkel. For det første krever det at jeg står nesten oppi steintrauet, og da er avstanden til kirken gitt. Dermed må jeg ha en kraftig vidvinkel for å få med hele bygget. Samtidig må jeg sitte nært vannflaten for å få en større flate å speile omgivelsene i, og slik få med mer av kirken i speilbildet. Også dette løser seg på grunn av den store bildevinkelen.

Canon EOS 5D, 19mm, f/11, 1/90 sek.

Skulle man være nødt til å sikte oppover (eller nedover) for å få den rette komposisjonen kan man dempe effekten av hellende linjer ved å plassere hovedmotivet inn mot den vertikale midtaksen i bildet. Hellingen minker gradvis innover mot midten av bildet, og midt på aksen vil en vertikal linje alltid være helt loddrett.

I det tredje bildet bruker jeg denne teknikken. Samtidig har jeg gått opp på muren rundt kirkegården og fått et høyere punkt å sikte ifra. Dette gjør at jeg slipper å sikte like mye på skrå oppover som hvis jeg hadde stått på bakken. I forgrunnen danner gravsteinene og benken en form som gjenspeiler formen på kirken, noe som etter mitt skjønn danner en spennende komposisjon. Det høye utsiktspunktet gir meg mulighet til å forsterke denne effekten, og uten ultravidvinkelen ville det ikke være mulig å fange akkurat dette motivet. Jeg kunne ikke stått på noe annet sted, og den korte brennvidden gir mulighet for å få med det hele.

En ultravidvinkel gir helt klart større muligheter. Men som vi ser følger det også med noen utfordringer. Lærer du å takle utfordringene, og bruke objektivets egenskaper kreativt, tør jeg nesten påstå at du vil oppleve et løft både i entusiasmen og i bildesamlingen din dersom du skaffer deg en ultravidvinkel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: