Et bilde kan si mer enn tusen ord. NOT!

Kan et bilde si mer enn tusen ord? Nei, så klart ikke. Det er jo et bilde!

Som kjent er det ingen ord i et bilde som sådan. Et bilde består i seg selv bare av farge- og kontrastvariasjoner, så hvor kommer i tilfelle ordene ifra? De kommer naturligvis fra den som ser på bildet og legger en mening inn i det. Så hvis noen spør: Hva ser du på bildet, hva betyr bildet for deg, så vil ordene komme. Men ikke fra bildet.

Serien «Bit for bit, bilde for bilde» på NRK på slutten av 70-tallet, kan stå som eksempel på dette. Her var det opp til deltakerne å være først ute med å se hva bildet skulle forestille etter hvert som mer og mer av bildet ble avdekket, og deretter uttrykke det forløsende ordet som kunne gi poeng.

Erfaringer blir ord.
Konseptet i denne programserien viser at når vi knytter ord til bilder, så kommer ikke ordene fra bildet, men fra den som tolker bildet. Så når et bilde «sier» tusen ord, handler det om at bildet formidler noe som det vil kunne ta tusen ord å beskrive for den som ser på det. Disse ordene kommer fra seerens erfaring av virkeligheten. Derfor ligger ikke bildets fortellerkraft i det fysiske bildet selv, men i bildets evne til å kalle fram kunnskaper og erfaringer fra bevisstheten til den som ser bildet (jfr. forrige lenke der publikum ser at bildet viser en lighter, mens programdeltakeren gjetter feil siden hun sannsynligvis ikke har erfaring med lightere).

For å formidle sin forståelse av bildet må bildetolkeren tale eller skrive, og de tusen ordene tar form. Slik sett er den engelske versjonen av ordtaket mye mer korrekt: «A picture is worth a thousand words».

Nøyaktig og unøyaktig på samme tid
På den ene siden kan vi si at bildet er et ganske hjelpeløst medium. Det er mangetydig og kan i prinsippet ha like mange betydninger som det er mennesker som ser på det. På den annen side kan vi si at bildet, særlig hvis det er et fotografi, er fremragende som medium hvis det handler om å formidle synlig virkelighet, altså hvordan noe eller noen ser ut. Så da gjelder det å bruke bilder til de riktige tingene når vi skal fortelle noe.

Innlegget ble redigert/oppdatert 11. juni 2022.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: