Hvorfor ble afrikansk klimaaktivist klippet vekk?

Klimaaktivisten Vanessa Nakate fra Uganda opplevde nylig at AP klippet henne vekk fra et bilde der hun sto sammen med Greta Thunberg og tre hvite aktivister. Nakate følte seg utsatt for rasisme gjennom det som skjedde, og var ifølge Buzzfeednews.com lei seg på vegne av Afrikas befolkning. AP publiserte senere en annen versjon av bildet der også Nakate er med.

Rød strek viser den aktuelle beskjæringen. Foto: Markus Schreiber/AP

Så lenge ingen i AP står fram og sier hvorfor Nakate ble klippet vekk, kan man bare spekulere om grunnen. I beklagelsen fra AP sies ingen ting om årsaken til bildebeskjæringen.

Ut fra det som kan antas å være politisk korrekt i pressebyråene i dag, er det lite sannsynlig at bilderedigeringen var rasistisk motivert. Samtidig er mer sannsynlige grunner på sett og vis så banale at det i tilfelle vil være dumt, for ikke å si pinlig, for AP å si noe om dem. For det første kan det rett og slett hende at bildet ble beskåret av hensyn til bildets komposisjon. En annen svært sannsynlig grunn er at AP ønsket å endre fortellingen i bildet, og virkeligheten med den. Det kan også handle om en kombinasjon av disse grunnene.

I pressekretser stilles det vanligvis krav til bilders komposisjon. De profesjonelle bildene skal skille seg tydelig ut fra amatørbilder, og må gjerne oppfylle krav til både dokumentasjonsverdi og estetikk, samtidig.

Med tanke på komposisjon kan det argumenteres for at Thunberg og de tre andre aktivistene framstår som en slags «visuell enhet» som Nakate blir stående ved siden av. Nakate har helt annen hud- og hårfarge, hun er den eneste som har ytterjakke på, og under ytterjakken har hun en rød genser som bryter med de mer nøytrale fargene på klærne til de andre aktivistene. Det er også en vesentlig forskjell at bakgrunnen er annerledes der Nakate står, med en tilfeldig person og et hus med grønne vinduskarmer godt synlig. Om ikke det er nok, så heller aktivisten ved siden av Nakate hodet mot Thunberg, noe som bidrar til å forsterke skillet mellom Nakate og de andre aktivistene. De fire hvite framstår gjennom dette mer som en egen gruppe i bildet. Ved å skjære vekk Nakate finner APs redigerer en visuelt sett mer harmonisk komposisjon.

Med tanke på å endre fortellingen, spiller det svært sannsynlig inn at Nakate smiler, og at dette bryter med fortellingen AP ønsket å formidle, mest sannsynlig en fortelling om tydelig misfornøyde aktivister. Nakates uttrykk bryter med Thunbergs image som aktivist. Kanskje er nettopp dette den mest tungtveiende grunnen til beskjæringen.

Som sagt kan man bare spekulere. Uansett grunn var beskjæringen svært lite gjennomtenkt. Et nyhetsbyrå bør for enhver pris unngå (beskyldninger om) rasisme, endring av dokumentasjon, og virkelighetskonstruksjon.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Nå har gjerne Nakate og Afrika gjennom denne beskjæringen kommet mer inn i klima-bildet enn noen gang tidligere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: