Ros til NRK for alternativ fargebruk

I et innlegg fra januar 2020 stiller jeg meg kritisk til at klimaforskeren Ed Hawkins bruker rødt og blått som farger i sine grafiske framstillinger for temperaturavvik, med blått brukt for lavere temperatur enn normalt, og rødt for høyere temperatur enn normalt. Problemet med dette er at framstillingene fort kan bli misforstått siden det ikke er noe i veien for at blått da kan representere varmegrader, og rødt kuldegrader. Jeg tok derfor til orde for at det bør brukes andre farger i grafikk som viser avvik i temperatur enn i grafikk som viser direkte til temperatur.

Faksimile fra NRKs nettsider for klimastatus.

Nå er det nettopp dette NRK gjør på sine nettsider for klimastatus. Ikke bare bruker de alternative farger for avvik i temperaturen, de klargjør også tydelig verbalt at det handler om avvik. Videre relateres fargevariasjonene til en skala slik at leseren får en referanse for hvor store avvik de ulike fargenyansene representerer. Dermed har NRK gjort nesten alt jeg kritiserte Hawkins for ikke å gjøre, og det fortjener kanalen ros for.

Hawkins sitt stripediagram for hele kloden de siste 100+ år.

Jeg mener Hawkins med sin fargebruk har malt seg inn i et hjørne siden han bruker temmelig kraftige og mørke farger på de største avvikene. Hva skal han bruke om avvikene blir større? Svart? Også NRK bruker temmelig mørke farger for de største avvikene på skalaen, og vil i teorien slite dersom avviket blir større enn 1,1 grader fra normalen, uansett retning. Men vi får håpe at det ikke skjer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: