Planlegging av månebilder

Gode landskaps- og miljøbilder med månen vil som regel kreve litt planlegging. Det går an å ha flaks med å være på riktig sted til riktig tid, med kamera, men slike anledninger er sjeldne.

Som antydet i innlegget Hvordan ta bilde av månen? er det gunstig å ta slike bilder omkring fullmåne. Det er da vi kan ha mer eller mindre jevn belysning over hele motivet vårt. Både månen og landskapet er innenfor det begrensede kontrastomfanget som kameraet vårt opererer innenfor.

20130722-IMG_6863_5 - Moldepanoramaet
Dette bildet er i stor grad planlagt ved hjelp av appen TPE (se neste bilde). Jeg hadde ikke gjort noen nøyaktig beregning, men hadde et håp om at månen skulle komme opp i dette skaret mellom Kalskråtind og Romsdalshorn sett fra Varden i Moldemarka. Da var det bare å stå klar med telelinse og kamera på stativ. Tekniske data: Canon EOS 5D (fullformat), ISO 400, f/5.6, 1/750 sekund, brennvidde 500 mm, stativ, låst speil, fjernutløser. Dato: 22. juli 2013. De tekniske valgene jeg gjorde viser at jeg på alle måter forsøkte å gardere meg mot kamerarystelse og uskarpe bilder under den spektakulære måneoppgangen (video), ikke minst fordi det var litt vind under fotograferingen.

Skjermbilde fra appen TPE for mandag 22. juli 2013 som viser data jeg kunne forholde meg til under planleggingen av bildet foran. Den lys blå linjen viser retningen for hvor månen ville komme opp for den som befant seg på Varden i Moldemarka. Med en nøyaktig innstilling og avlesing av data kan det gjøres gode beregninger for planlegging av bilder. Det er flere data tilgjengelig i appen enn de vi ser på dette skjermbildet. Det vi kan se i bildet er bl.a. at det for denne dagen er fullmåne kl. 20.15, at månen vil komme opp kl. 21.45, og at solen vil gå ned kl. 22.50. Tidspunktene for når månen blir synlig, og solen forsvinner, vil variere med topografien i de aktuelle retningene i forhold til der man befinner seg, men også dette er det mulig å beregne.

Første steg i planleggingen vil være å holde oversikt over når det er fullmåne. Dette kan man finne ut på de fleste veggkalendere, men jeg vil anbefale at du investerer i en app til mobilen/nettbrettet. Slike apper har en rekke finesser som er til god hjelp for planlegging av konkrete motiver. Selv bruker jeg altså appen TPE (The Photographer’s Ephemeris) som finnes for både Android og iPhone. Denne viser bl.a. solens og månens bevegelser og tider relatert til hvor som helst på kloden, og man kan da f.eks. beregne hvor og når månen vil komme opp sett fra et gitt geografisk standpunkt.

App eller ikke: Ved fullmåne er det relativt lett å forutsi omtrentlig hvor og når månen vil komme opp siden en fullt opplyst måne forutsetter at den står i motsatt retning av sola. Jordkloden står med andre ord midt mellom sola og månen. Står du med ryggen mot solnedgangen vil månen komme opp et sted rett foran deg. Tidsforskjellen mellom solnedgang/-oppgang og månenedgang/-oppgang vil øke og minke med månefasene.

Utfordringen er å finne et spennende sted å fotografere fra, og her er appen til god hjelp siden du kan plassere deg selv hvor som helst på kartet og se hvor månen vil komme opp neste gang den er full. I TPE-appen kan du til og med vippe kartet noe slik at du kan få et inntrykk av terrenget litt fra siden, i stedet for rett ovenfra, i den retningen hvor månen vil komme opp.

En annen måte å planlegge på kan f.eks. være at du ser for deg månen, eller solen for den saks skyld, i et bilde av et bestemt motiv. Med appen kan du finne ut om dette i det hele tatt er mulig, og i tilfelle hvor du må stå og når du må være klar.

Relaterte artikler:
Hvordan ta bilde av månen?
Ikke la deg lure av falske månebilder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: