Forstå dybdeskarphet i praksis

Dybdeskarphet er et begrep som betegner rekkevidden av det området som oppfattes som skarpt i et bilde, langs fotograferingsaksen, og det snakkes gjerne om stor og liten dybdeskarphet. Når man stiller skarpt på et bestemt punkt i motivet, kan også noe av motivet som er nærmere eller lenger vekk fra fotografen oppfattes som skarpt. Det er ulike faktorer som bestemmer hvor langt dette «skarpe» området strekker seg fremover og bakover fra fokuspunktet. I praksis er det tre valg som avgjør hvor stor dybdeskarphet du får i bildet.

1. Blenderverdien.
Her kan brukes følgende regel: Større blenderverdi gir større dybdeskarphet. Jeg velger å basere regelen på blenderverdien, og ikke blenderåpningen, for det er gjerne blenderverdien du ser på displayet på kameraet og må forholde deg til under fotograferingen. Altså, jo større blenderverdi, jo større dybdeskarphet. (Dersom du forholder deg til blenderåpningen, må du tenke motsatt siden for eksempel blender f/16 har mindre åpning enn blender f/8, men gir større dybdeskarphet.)

2. Brennvidden.
Brennvidden oppgis i antall mm på objektivet. Noen objektiver har fast brennvidde, mens du på et zoom-objektiv kan justere den. Zoomer du inn, blir brennvidden lengere. Bildevinkelen blir smalere, og du får med mindre og mindre i bildet samtidig som motivet forstørres. Når du zoomer inn, blir dybdeskarpheten mindre.
Zoomer du ut, derimot, blir bildevinkelen større, og dybdeskarpheten større. Skal vi beholde større – større tenkningen, kan vi formulere følgende regel: Større bildevinkel gir større dybdeskarphet.

3. Fokuseringsavstanden.
Her er regelen ganske enkel: Jo større avstanden er til det du stiller skarpt på, jo større blir dybdeskarpheten. Dette betyr også at dybdeskarpheten vil strekkes seg lenger bakover fra fokuspunktet enn framover mot fotografen. De tre reglene og samspillet mellom dem kan illustreres med denne figuren:

Sagt på en annen måte: Ønsker du veldig stor dybdeskarphet kan du zoome ut og samtidig bruke stor blenderverdi. Når du gjør dette vil selve fokuseringsavstanden bety relativt lite. Ønsker du liten dybdeskarphet, må du zoome inn og bruke liten blenderverdi. Samtidig kan det lønne seg å gå nærmere det du skal stille skarpt på.

Sensorens betydning
Når dette er sagt, er det ikke alltid like enkelt å få ønsket resultat i praksis. Siden brennvidden spiller såpass stor rolle, vil dette gi utslag ut fra hvor stor sensor du har i kameraet ditt. Det er slik at jo mindre sensoren er, jo kortere må brennvidde være. Når kortere brennvidde betyr videre bildevinkel og større dybdeskarphet, betyr dette at det er vanskeligere å oppnå liten dybdeskarphet med et kompaktkamera, eller et mobilkamera, enn det f.eks. er med et speilreflekskamera.

Når alt kommer til alt er det faktisk lettere å oppnå tilfredsstillende stor dybdeskarphet med et speilreflekskamera gjennom bruk av stor blenderverdi og vidvinkel, enn det er å oppnå tilfredsstillende liten dybdeskarphet med et mobil- eller kompaktkamera. Dette er noe av grunnen til at enkelte mobiler i dag lages med flere objektiver slik at de kan beregne dybden i et motiv og simulere uskarphet i områder som ligger et stykke bort fra fokuspunktet.

Kort oppsummert:

  • Større blenderverdi gir større dybdeskarphet.
  • Større bildevinkel gir større dybdeskarphet.
  • Større fokuseringsavstand gir større dybdeskarphet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: